Maak kennis met Thoriaan Hans Tupker!

Maak kennis met Thoriaan Hans Tupker!
18 mei 2019 Danny

Elke maand willen we jullie kennis laten maken met een vrijwilliger van Thor die achter de schermen keihard aan het werk is zodat wij lekker kunnen sporten en trainingen kunnen geven. En deze keer draait het allemaal om………. Hans Tupker!!!

Thor: Hoi Hans! Wat leuk dat je mijn vragen wilt beantwoorden. Jij woont in Zwolle Zuid en staat elke week op de baan. Maar wat doe je in je dagelijks leven?
Hans: Verkoper/adviseur van visuele inspectiesystemen (endoscopen en camera’s)

Thor: Hoe kwam je in aanraking met Survival run?
Hans: Ik heb in 1997 wel eens een run in Boerakker gedaan terwijl ik geen idee had wat het inhield. Dat was een mooie ervaring.

Thor: 1997, Dat is alweer een tijdje geleden. Kon je toen al een schipperslag zetten?
Hans: Nee die kon ik nog niet. Het was vooral op armkracht klimmen en ik kon een swing-over dus niet doen. Het was best hilarisch om zomaar zo’n run mee te doen. Ik had samen met een vriend een kwart triathlon gedaan en na de finish zagen we een flyer van deze run. “Nou dan gaan we dat toch ook doen.” We wisten niet eens dat dit als sport bestond.

Thor: Hoe ben je bij Thor terecht gekomen?
Hans: Via onze zoon Luuk hij deed zelf runs en gaf training aan de jeugd. Hij vertelde me dat survival fit misschien wel wat voor mij zou zijn.

Thor: Hoelang ben je al Thoriaan?
Hans: Sinds november 2015.

Thor: Wat maakt Survival run voor jou zo een leuke sport?
Hans: Ik houd er sowieso van om buiten te sporten en vind hardlopen wat eenzijdig wat algemene conditie betreft. Zo hoef ik dus de sportschool niet in. Verder trekt mij het mentale aspect aan.

Thor: Je zegt dat het mentale aspect jou wel aantrekt. Op welke manier?
Hans: Er zitten een paar leuke aspecten in deze sport; hindernissen dwingen je om naar oplossingen te zoeken. Zeker wanneer je een onbekende hindernis treft, kan dat soms een uitdaging zijn. Verder kun je tijdens een run (of training) het gevoel hebben dat je geen kracht meer hebt om door te gaan en dan blijkt vaak dat je toch ergens de kracht kunt vinden.

Thor: Hoe vaak train je bij Thor?
Hans:Ik probeer er 2 maal per week te trainen.

Thor:Loop je ook wedstrijden? Recreatief of wedstrijd?
Hans: Nee, wel heb ik als supporter vaak met Luuk mee gefietst.

Thor: Welke hindernissen vind je het leukst?
Hans: Ik heb niet echt een favoriet maar zo’n “dak-net” vind ik wel een mooie. Ik vind het erg prettig om de survival-fit trainingen af te wisselen met die van de run.

Thor: Ben je meer een loper of een klimmer?
Hans: Ik ben meer een loper. Dit zit inmiddels wel enigszins in mijn genen. Ik ben geen hoogvlieger wat klimtechniek betreft.

Thor: Beoefen je naast survival run nog een andere sport?
Hans: Ik probeer 1x per week een duurloop in het bos te doen.

Thor: Je sport niet alleen bij Thor maar helpt ook mee achter de schermen. Wat doe je precies voor Thor?
Hans: Ik heb een aantal keer geholpen als jurylid bij de clubkampioenschappen verder probeer ik te komen helpen als er een bouwdag wordt gehouden. Het houden van wedstrijden voor een sportvereniging is belangrijk en die kun je niet houden zonder vrijwilligers. Verder sport ik zelf ook graag op een veilige, goed onderhouden baan en vind ik het leuk als er af en toe een nieuw type hindernis wordt geplaatst.

Thor: Vind je het leuk om te helpen?
Hans: Ja, ik vind het leuk om te doen. Hoewel het weer niet altijd fantastisch is, is de sfeer er goed.

Thor: Er komt weer een clubkampioenschap aan. Ga je hier aan mee doen of zit je weer in de jury?
Hans: Ik ga niet meedoen en moet nog even zien hoe het met mijn beschikbare tijd zit. Het lijkt me ook mooi om te helpen bij de Thorrun voor Special Heroes.

Thor: We zijn alweer druk bezig met de voorbereiding van de Thorrun. Ben je hier ook weer bij betrokken?
Hans: Ik heb me laten verleiden om met een aantal familieleden deel te nemen. We doen als groep de recreatieve 5km.

Thor:Wat is het leukste wat je bij Thor hebt mee gemaakt?
Hans: Net zoals ik zelf de eerste keer verrast was toen we tijdens de training de eerste keer in het voorjaar het Almelose kanaal indoken, vind ik die zichtbare verbazing van nieuwe leden erg mooi om te zien.

Thor:Wat is het meest bijzonder aan Thor?
Hans: Ik denk dat er een heel prettige sfeer is. Waar ieder elkaar groet, aanmoedigt en al of niet gevraagd, tips geeft bij het nemen van een lastige hindernis. Ook al kom je alleen en is survival run een individuele sport, het trainen is ook vooral een sociaal gebeuren.

Thor: Heb je enig idee hoeveel mensen actief betrokken zijn bij Thor?
Hans: Ik moet hier gokken en begrijp dat een aantal mensen meerdere taken uitvoeren maar ik schat op zo’n 30.

Thor: Wordt er wel eens iets georganiseerd voor vrijwilligers zoals uitjes of  extraatjes? Of heb je nog ideeen waar Thor jou mee zou kunnen ‘bedanken’?
Hans: Ik hoef niet speciaal bedankt te worden hoor en vind zo’n BBQ als afsluiting van het seizoen erg gezellig.

Thor: Als andere Thorianen dit lezen en denken ‘Heee! Dat is leuk, ik wil ook helpen.’ Wat is dan jou advies aan hun?
Hans: Houd bij het begin van een training je oren open, vaak wordt dan een activiteit aangekondigd waar extra handen nodig zijn. Je kunt je natuurlijk ook proactief opstellen en vragen.

Thor: Een paar maanden geleden zagen we je nog met Luuk trainen. Betekend dit dat er toch nog een koppelrun voor jullie aan zit te komen?
Hans: Ik denk dat de kans hierop niet groot is maar samen trainen bevalt ons erg goed.